Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

Hamn- och Ankarplatser

Här hittar du till Västkustens naturhamnar!

Hamn och Ankarplats Kommittén (kallad HAK) har sedan början början av 1950-talet arbetat med att ta fram material för att underlätta för SXK:s medlemmar att utnyttja naturhamnar, leder och ankarplatser i vår skärgård.

HAK består av ett femtontal eldsjälar, som varje vår och höst ger sig ut på expeditioner i 10 till 12 dagar. Utöver dessa expeditioner är man ofta ute ett par personer för att göra kompletteringar och kontrollera någon uppgift. Närmare 300 naturhamnar är idag noga dokumenterade, från Onsala till Koster.

Loda djupkurvor, borra i bergdubb - hittills drygt 5500 - och måla ensmärken är några sysslor. Tidigare gjordes all lodning för hand med lodstake, men på senare år har moderna och säkrare metoder kommit in i bilden. Det är fortfarande eldsjälarnas lokalkännedom och erfarenhet, som ligger till grund för vidareutvecklingen. Nu används, utöver den gamla hederliga lodstaken, differentiell GPS, ekolod och elektroniska sjökort.

En annan del av HAKs verksamhet är utläggning och underhåll av bojar.
Det finns nu 82 SXK bojar i vår skärgård på västkusten. Vid detta arbete har HAK haft overderlig assistans av dykeriföretaget Frog Marine Service och dess stora erfarenhet när det gäller denna typ av arbete.


Vi hoppas att alla ni som besöker vår vackra skärgård, kan få glädje av vårt arbete.

Ett flertal av västkustens naturhamnar, leder och ankarplatser ligger inom av Länsstyrelsen inrättade Hänsynsområden. Precis som namnet antyder handlar det om att visa hänsyn och omtanke. Mer information finns här.Rättelser till hamnbeskrivningar och bojar

Eventuella felaktigheter, rättelser och viktig information om våra hamnbeskrivningar och bojar hittar du här.


Fler sätt att utforska Västkustens Naturhamnar


2013 lanserade Västkustkretsen en app för iPhone och iPad. Där hittar du alla Västkustens Naturhamnar, väderprognoser för de närmaste tio dygnen från yr.no, samt information från kretsen och Kryssarklubben. Appen, som heter SXK-V, laddar du ner gratis från iTunes.

Nytt för 2014 är att SXK-V appen även finnas för Android plattformen. SXK-V appen för Android finns att ladda ner från Goggle Play.

Under mer än 50 år har vi jobbat med att hitta och tillgängliggöra naturhamnar i Bohuslän. Fram tills idag har vi utvecklat och dokumenterat ca 300 naturhamnar, alla beskrivna med text och detaljerade flygfoton. Under fliken "Naturhamnar" i appen kan du se och läsa om alla hamnarna.

Om du vill ha smakprov på resultatet av vårt arbete skall du söka upp naturhamnarna Altarholmen och Gluppö i appen. Läs om hamnarna och öppna sedan hamnbeskrivningarna. Där hittar du flygfoton med detaljer som inseglingsvägar, djup och förtöjningsplatser för respektive hamn.

Förhoppningsvis blir du överraskad över hur många hamnar det finns, som du inte kände till innan. Det är dags att vidga vyerna och bjuda familjen på nya favorithamnar. Det enklaste och trevligaste sättet att göra det på är att du skaffar dig ett eget exemplar av Västkustens Naturhamnar. Du köper det på vårt kansli i Långedrag.

Samtidigt passar du på att registrera dig som prenumerant, med plusabonnemang á 150 kr/år! Du får då årligen 5 nya hamnar som du sätter in i pärmen, plus att du får tillgång till detaljbilderna av alla hamnbeskrivningarna i appen!

Mer information om SXK-V appen hittar du på vår supportsida.


Publikationer

Hamn och Ankarplats Kommittén sammanställer och uppdaterar ett flertal olika publikationer som kan köpas via SXK's kansli eller i vår butik här på hemsidan.

Västkustens Naturhamnar är en publikation som utvecklats över åren. Under 70-talet var hamnbeskrivningarna handritade och tryckta på orange papper, detta för att försvåra kopiering i dåtidens kopieringsmaskiner. I början på 90-talet övergavs de handritade skisserna till förmån för svartvita flygfotografier tagna från helikopter. Senare köptes svartvita flygfoton från Lantmäteriverket. Dagens utgåva av Västkustens Naturhamnar baseras på digitala flygfotografier i färg. Under 2011 fotograferade företaget Sky Movies, på uppdrag av Hamn och Ankarplats Kommitén, hela den svenska västkusten.Västkustens Naturhamnar - i färg

Tycker du om att ligga i naturhamnar? Våra helt nya pärmar med detaljerade fotografier och beskrivningar av cirka 300 naturhamnar på västkusten hjälper dig att hitta bra naturhamnar. Alla hamnar beskrivs i text och med flygfoto där 2-meters djupkurvan är inritad. Dessa pärmar uppdateras varje år och finns att köpa på vårt kansli. De som förbeställt är välkomna att hämta sina pärmar.


Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Follin, ordförande

Ändrad: 2015-06-24 10:26.

Visad: 55107 gånger.